- Om Samlarförbundet Nordstjärnan
- Vår historia
- Våra stadgar
- Förbundsstyrelsen
- Fagerströmska forskningsfonden
- Nordstjärnans nålar
- Att samla. En text av Inga-Lill Cras

Om Samlarförbundet Nordstjärnan
Samlarförbundet Nordstjärnan, som är religiöst och politiskt obundet, bildades 1941 och var till en början en gemenskap främst för mynt- och frimärkssamlare.
Idag finns ett lika brett utbud av samlarområden som
avståndet mellan himmel och jord! Även du som inte
identifierar dig själv som samlare, men är nyfiken på
historien kring olika objekt har mycket att vinna på
ett medlemskap. Samlare tillskansar sig djup kunskap
inom sitt område, långt mer än vad sökningar på
Internet ger, vilket gör våra träffar unika.
Samlarförbundet Nordstjärnan binder samman
landets lokala samlarföreningar och sektioner, men
det går utmärkt att vara medlem enbart i
Samlarförbundet Nordstjärnan. Du bestämmer själv
om du vill ansluta dig till en, eller flera, lokala
föreningar.
Vad innebär ett medlemskap?
Ett medlemskap i Samlarförbundet Nordstjärnan ger dig rösträtt på årsmöten och rätten att delta på de evenemang som ordnas omkring detsamma. Du får också 6 nummer per år av medlemstidningen SamlarNytt. Tidningen bygger på insänt material, och som medlem ges du möjlighet att publicera egna texter.
Samlarförbundet har ett fysiskt kansli; en liten stuga utanför Linköping, dit medlemmar kan komma och ta del av diverse äldre material. Där finns också en liten butik med reklamartiklar. För många är det kontaktnätet och gemenskapen som är det allra viktigaste med ett medlemskap. Det är du själv som avgör i vilken grad du vill engagera dig så du behöver inte vara orolig för
att bli pådyvlad uppdrag.
Hur blir man medlem?
Medlemsavgift betalas per kalenderår och är 325 kronor med eventuellt tillägg av avgift för lokalförening/sektion. Om två personer i samma hushåll vill vara medlemmar erbjuds
familjemedlemskap för 70 kronor för den ena. Krångligt? Inte alls! Kontakta vår sekreterare Anders Matsson 070 5357017 så löser han det. Samlarförbundet Nordstjärnan sköts sedan 2023 helt ideellt och har därför inga telefontider, så ring
direkt!

Välkommen med!
Carina Allvar Matsson,
ordförande
Ett populärt sätt att definiera en samlare är att det är en person som har tre föremål med något slags koppling till varandra och är på jakt efter ett fjärde.
Vår historia
Ursprunget till Samlarförbundet Nordstjärnan var en sammanslutning av folk som samlade på tändsticksetiketter.
I början av Andra världskriget, då gränserna var stängda, ville man försöka utvidga byteskontakterna inom landet. En förening bildades på initiativ av Gustaf Rothell från Göteborg.
Från början hette föreningen ”Nordstjärnan, Riksförening för samlare”. Nästan genast kom tanken upp att man skulle ta med ”samlare av alla kategorier” i föreningen, till ömsesidig båtnad – den tändsamlare som fått syn på en trevlig värja tipsar en vapensamlande klubbkamrat, den som samlar militäremblem och ropat in en ”lot” på auktion, där det också ingår ett ur, byter det mot ur-samlarens farfars dammsamlande mössmärke.
Eftersom ”den enes skräp är den andres skatt”, kan föreningsvänner hålla utkik åt varandra.
Här finns en pdf som beskriver en del av vår historia. Den är 5,5 MB och kan ta en stund att få fram (öppnas i samma fönster): Historia 1941-1971.
Våra stadgar
Här hittar du våra stadgar som en fyrsidig pdf. Du kan också ladda hem den till din dator
Samlarförbundets styrelse
Carina Allvar Matsson, förbundsordförande
- E-post: <carinasepost@hotmail.se>
Eva Hellman, ledamot
Inga-Lis Rickebo, kassör
- E-post: <kassor@samlarforbundet.se>
Bengt Dalén, ledamot
Ulla Dalén, ledamot
Anders Matsson, sekreterare
- Telefon: 070-535 7017
- E-post: <matssonanders@hotmail.com>
Bernt Somréus, hedersledamot
Fagerströmska forskningsfonden
Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond delar årligen ut stipendier för kulturell eller vetenskaplig forskning inom alla områden som bedrivs inom Samlarförbundet Nordstjärnan. Det finns inget krav på medlemskap i Nordstjärnan för att ansöka eller erhålla bidrag – det viktiga är att du har något intressant att förmedla.
Det kan vara bidrag för publicering av forskningsresultat, resebidrag m m.
Sänd din ansökan till:
Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond
e-post: fagerstromska@samlarforbundet.se
Stiftelsens råd 2025
- Dick Persson
- Göran Pihl
- Paavo Paavilainen
Mer om Einar eller Det smala är ofta det djupa
Nu är det åter dags att söka stipendier för forskning, resor, publicering m.m. ur Stiftelsen Einar Fagerströms Forskningsfond. Ansökan om stipendier skall vara stiftelsens förvaltningsråd tillhanda senast 31 december.
Ovanstående text står med jämna mellanrum i Samlarnytt. Men vem var Einar?
Einar var militärläkare från Gävle och hängiven samlare. 1963 testamenterade han 25 000 kr till Samlarförbundet Nordstjärnan. I dagens värde motsvarar det nästan 250 000 kr!
Einar ville att det skulle bli en fond med hans namn men hade inte närmare beskrivit vad pengarna skulle användas till. Förbundsårsmötet 1963 tillsatte ett förvaltningsråd med uppdrag att omsätta beloppet i en aktieportfölj. Men vad de skulle användas till bestämdes först 1988.
Då döptes fonden till Fagerströmska Forskningsfonden, med syfte att ”kulturellt och vetenskapligt främja forskning inom alla områden som bedrivs inom förbundet…”.
Det är väldigt vitt skilda områden som har fått stipendium. Exempelvis en katalog och hemsida över svenska tändsticksfabriker, båtar, träfigurer, veckotidningar och chokladfabriker.
Man försöker premiera det riktigt smala,det som annars inte har en chans att bli uppmärksammat. Det händer att förvaltningsrådet söker upp samlare och ber dem att sammanställa sin kunskap. Många tror inte att någon annan är intresserad. Men man har märkt att stipendiet har en viktig stimulerande verkan, att någon tror på en är en viktig bit.
Alla, medlem som ickemedlem, kan söka pengar ur Einars fond. Du kanske tycker att dina kunskaper inte är så stora? Men, vem mer än du har dina kunskaper? Vore det inte dags att sprida dem? Du kanske vill skriva en bok, forska vidare i något ämne eller göra en resa för att lära dig mer.

Fotot är förmodligen taget i samband med förbundsårsmötet på Dalarö 5-6 maj 1963. Fotograf okänd.
Den unge mannen längst till vänster är Olle Svensson, nyvald till verkställande utskottet vid mötet i Dalarö 1963. På den tiden hade han en färghandel i Stockholm.
Näste man är 1:e assistent Eric Kjellberg. Han var ju polis och blev senare Boris von Buxhoevedens efterträdare som förbundsordförande.
Förbundsordföranden i många år, friherre Boris von Buxhoeveden, kommer därnäst och som av årsmötet 1963 uppdrogs att tillsammans med Yngve Dahl och kapten Ulf Lövenstierne att omsätta beloppet i en aktieportfölj med goda papper efter eget val och med full frihet att ordna allt i sak efter bästa förmåga.
Han följs av Kapten Gösta ”Hutte” Benckert som var vapenspecialist.Bakom honom sitter Förbundets kanslist och sekreterare, Henning Backmann.
Nordstjärnans nålar
Läs Bernt Somreus artiklar om Nordstjärnans nålar med mera, ur SamlarNytt nummer 4-2011 respektive 1-2013. (Öppnas som pdfer på en ny sida.)
Att samla. En text av Inga-Lill Cras
Läs texten som PDF.